Luikse en Brusselse wafels

Luikse en Brusselse wafels

Het verschil tussen de Luikse en Brusselse wafel is maar klein.
Het zit hem namelijk in het aantal vierkantjes wat bij de Brusselse 24 is en de Luikse 20.
Waarschijnlijk is volgens de boeken eerst de Luikse gekomen rond 1700 en daarna de Brusselse.
Het woord wafel is afgeleid van het Franse woord honingraat wat natuurlijk met de uitstraling van dit product te maken heeft,
De Brusselse wafel is op dit moment de populairste wafel in Europa.

call-me-hangry-rC-T6k-FkVk-unsplash

Historie

In 1700 werd deze immens populaire wafel al uitgevonden.
Hij is in heel Europa bekend vooral in Nederland en België.
Waarschijnlijk werden ze voor die tijd ook al gemaakt maar daar is helaas geen wetenschappelijk bewijs van te vinden.
De bekende ruitjesvorm van een wafel is al bedacht in 1200.

De ontwikkeling

Vanaf de 19de eeuw is het klassieke wafelijzer ook gemoderniseerd.
Daarnaast zijn er zelf wafel ovens op de markt gekomen.
Ook is de klassieke vorm een beetje uit het straatbeeld aan verdwijnen.
Van origine werd er alleen poedersuiker gebruikt.
Vandaag de dag kun je er bijna alles op krijgen van chocolade tot fruit en natuurlijk slagroom!

alexandre-boucey-IZF51fI0p5w-unsplash

Hoe bereid je een wafel?

Een wafel bereid je door hem te bakken en het recept precies te volgen.
Je gebruikt onder andere gist, melk en bloem.
Daarnaast heb je ook eieren, boter, basterdsuiker, vanillesuiker en zout nodig.
De exacte verhoudingen verschillen tussen de bakkers.
Met behulp van een pollepel en een wafelijzer is het eenvoudig te bereiden.

Hoe beleg je de wafel?

De klassieke wafel beleg je uiteraard met poedersuiker en niets anders.
Echter zijn er vandaag de dag veel meer varianten mogelijk.
Veel mensen belleggen het met bijvoorbeeld aardbei of kers.
Maar alle fruitsoorten zijn wel geschikt.
Om het af te maken als zoete maaltijd spuit je er natuurlijk lekker veel slagroom op.

MEER TE WETEN KOMEN

Pannenkoeken

friet cultuur

Trappisten