Pannenkoeken

Pannenkoeken

In heel Europa is de pannenkoek een bekend begrip.
De Vlaamse pannenkoek is onmisbaar in de cultuur.
In heel Vlaanderen geld sinds 1986 dat op 29 november sint pannenkoek word gevierd.
We kennen ze tegenwoordig niet meer alleen als de zoetige snack.
Vandaag de dag worden ze namelijk ook veel hartig gemaakt met o.a. kaas en spek.

nicole-goulart-ejhBUdJRx1U-unsplash

Beauvoordse pannenkoek

De Beauvoordse pannenkoek is op de kaart te komen staan toen Maggy Duquesne in 1970 de traditie van haar moeder overnam.
Deze pannenkoeken zijn toen nationaal en internationaal nieuws geworden via de televisie.
Vele pannenkoeken bakkers probeerden dit recept tevergeefs in handen te nemen.
Dit lukte natuurlijk niet omdat het een familierecept was.
Het is zelfs zover gekomen dat het een erkend streekproduct werd.
In 2005 heeft Maggy dit overgedragen aan haar dochter die nu het originele recept nog heeft.
Veel horecagelegenheden in België proberen dit na te maken.
Maar niets is zo lekker als de originele!
In 2013 is dit zelfs tot de beste pannenkoek van de wereld uitgeroepen.

dazedream-NZ9dAr4d-Kw-unsplash

Vlaamse pannenkoek

Pannenkoek zijn hier immens populair
Er is zelfs een Sint pannenkoek dag op 29 november.
Dit is door een striptekenaar genaamd Jan kruis bedacht.
Ook tijdens de Maria lichtmis op 2 februari word in Vlaanderen pannenkoeken gegeten.
In de Vlaamse pannenkoek zit als extraatje wat cacaopoeder.
Voor de rest is het recept nagenoeg hetzelfde als van de originele pannenkoek.

De originele pannenkoek

De originele pannenkoek is in de 13de eeuw al uitgevonden.
Toen bestond het recept nog uit boekweit, water, melk en een vleugje bloem.
Tegenwoordig word er bijna geen boekweit meer gebruikt bij het bakken van pannenkoeken.
Alleen in die heerlijke Franse crêpes zit nog wel vaak boekweit.
Het is vroeger uitgevonden als een gemakkelijk en heerlijk zoetig gerecht.
Maar ook vandaag de dag eten we dit nog graag.
Het grootste verschil is dat we steeds meer toevoegen zoals fruit of spek.
Maar sinds enkele jaren worden er ook varianten met snoep en frituur snacks gemaakt.
Waar we tegenwoordig een panne koekenpan hebben hadden ze dit vroeger niet.
Van origine werden ze op haarden of stenen gemaakt.
Ook word er tussen de middag steeds vaker voor de pannenkoek gekozen.
Vooral varianten zoals met spek, ham of kaas zijn dan populair

MEER TE WETEN KOMEN

Brusselse wafels

friet cultuur

Trappisten