Trappisten

Trappisten

Na koffie en thee komt bier op de 3de plek van meest populaire dranken.
Wist je bijvoorbeeld dat het belgisch bier al bestond voordat belgie officieel als land werd erkend.
Het eerste trappistbieren is dat van Westmalle wat in 1836 al op de markt was.
De echte trappistenbieren worden alleen erkend als ze in een trappistenklooster worden gemaakt.
Van origine was trappistenbier enkel voor de monniken.
Maar gelukkig kunnen wij vandaag de dag hier allemaal van genieten.
Wanneer een trappist word gemaakt op een andere locatie als een klooster krijgt het de naam abdijbier.
Maar in de volksmond bestellen wij ook deze bieren als een trappist.

blake-carpenter-XR4gHWF0HNQ-unsplash

Wat is een trappist ?

Echte trappisten hebben hun naam te danken aan een kloosterorde
Het word al eeuwen lang gebrouwen door cisterciënzers
Het is geen echte biersoort omdat het zijn naam heeft te danken aan de kloosterorde.
Vaak naar de abdij waar het gemaakt word zoals  abdij Notre-Dame de la Grande Trappe of Westmalle.
Het moet wel aan voorwaarden voldoen zoals dat het in een klooster door of met toezicht van de kloostergemeenschap word gebrouwen.
Ook moeten de opbrengsten gebruikt worden voor het onderhoud van het klooster en de monniken.
Daarom zijn er meer abdijbieren wat eigenlijk ook trappistbieren zijn maar niet in kloosters worden gebrouwen.
Sommige bedrijven hebben wel een overeenkomst met kloosters maar de meeste niet.
Daarnaast is het een echt ambachtsproduct.
Het word ook wel eens in een abdij gemaakt wat betekend dat ze toestemming van de kloosterorde of monniken nodig hebben voor alles wat ze doen.
Of het nu de merk naam is of een reclamecampagne alles gaat in overleg met het klooster.

lucas-alexander-8TPC4wngBBU-unsplash

Wat is abdijbier?

Abdijbier is qua recept hetzelfde als een trappist.
Echter is het grootste verschil dat het voor commerciële doeleinden word gebrouwen en dat het niet altijd in een klooster plaats vind.
Een simpele vergelijking is La Trappe wat officieel in een klooster word gemaakt tegenover een Leffe wat niet in een klooster word gemaakt.
Toch is La Trappe een populair trappist bier in de volksmond maar officieel heet het een abdijbier.
Er word dan gebruik gemaakt van het recept maar veelal verfijnen ze dit tot een nieuw speciaal bier.

Wat gebeurd er met de opbrengst?

De opbrengsten van “echte” trappistenbieren zijn vooral bedoeld voor levensonderhoud.
Het geld want dan vaak nog overblijft investeren ze in goede doelen.
De monniken hebben namelijk geen commercieel belang en doen dit voor de maatschappij.
Daarentegen word bij abdijbier een percentage afgedragen aan de monniken.
Maar de rest investeren de merken veelal in productie en personeelskosten.
Een abdijbier heeft namelijk wel commercieel belang!
Dus winst maken is toegestaan als ze het maar uitgeven onder de naam abdijbier.

MEER TE WETEN KOMEN

Brusselse wafels

Pannenkoeken

friet cultuur