Belgische friet cultuur

Belgische friet cultuur

In de 19de eeuw werden de eerste frieten gegeten in België.
Deze waren toen vooral te vinden op kermissen en evenementen.
De eerste friet kot was er al in 1880 en was meteen een succes.
Vanaf 1950 hebben ze 30 jaar lang hoogtepunten gehad op dit gebied.
Later is die populariteit weer wat lager geworden maar we kunnen het niet wegdenken uit onze cultuur.
Wekelijks gaat er nu ongeveer ¼ van de Belgische bevolking naar de friettent.
Het is echt immaterieel erfgoed geworden!

matthew-reyes-5I5aqYJrdso-unsplash

Waarom zijn de Belgische frieten zo lekker?

De Belgische frieten zijn populair in heel Europa.
Dit komt doordat ze als sinds 1892 dubbel worden gebakken.
Ook tellen ze een aardappelras wat alleen verkrijgbaar is in België.
Door het voorbakken op een lagere tempratuur gaart de aardappel beter.
Zo krijg je een smeuïg frietje wat heerlijk krokant is.
Ze worden ook geserveerd in een puntzak en lekker met een toef Belgische mayonaise.
De nostalgische friet kotten blijven ook populair.
Het is een stukje nostalgie waar we steeds meer van leren te houden.
Dit komt omdat er cafetaria’s in overvloed zijn en die ambiance is niet te vergelijken.

pesce-huang-GR4Y5K8gwq8-unsplash

Vlaamse friet

De Vlaamse friet is echt iets wat je in België of Vlaanderen moet eten.
Hier word het originele aardappelras geteeld en de friet 2 keer gebakken.
De Vlaamse friet die je in andere landen proeft is daarom daar niet mee te vergelijken.
Neem bijvoorbeeld Nederlanders zij frituren het zonder voor te bakken.
Daarom blijven ze naar België komen om de echte Vlaamse frieten te proeven.
De dikte van een Vlaamse friet zorgt voor een smeuïge smaak van binnen en krokant van buiten.
Gemiddeld zijn echte Vlaamse frieten tussen de 13-16 cm.
Ze worden in heel België eerst voorgebakken op 145 graden Celsius.
Na minimaal 30 minuten rust gehad te hebben kunnen ze worden gebakken.
Dit doe je dan weer op 180 graden Celsius zodat ze heerlijk krokant worden.

Franse frietjes

De meeste mensen vergelijken frans frietjes met McDonalds.
Maar niets is minder waar het is in Frankrijk ontstaan.
De friet is ongeveer 2cm en staat bekend om zijn zachtheid.
Deze worden in tegenstelling tot de Vlaamse frieten maar 1 keer gebakken.
Voor mensen die niet van dikke friet houden is dit een goede vervanger.

MEER TE WETEN KOMEN

Brusselse wafels

Pannenkoeken

Trappisten